Ακακιών 54Α, 15125 Μαρούσι +30-210-6905015 9:00πμ - 5:00μμ info@redecon-planet.gr

Νέες Δράσεις Χρηματοδότησης μέσω της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης χαμηλού επιτοκίου (περίπου 4 %) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας ανακοίνωσε η ΕΤΕΑΝ Α.Ε. μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή πολύ σημαντικής ρευστότητας στις επιχειρήσεις με πολύ ευνοϊκούς όρους και παράλληλα μειώνει τα εμπόδια υλοποίησης επενδύσεων είτε μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα οι Νέες Δράσεις περιλαμβάνουν:

1. Τη δημιουργία του Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την επιχειρηματική επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση -ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που έμεναν αδιάθετα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (170 εκατ. Ευρώ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας του ΤΕΠΙΧ (50 εκατ. Ευρώ). Επιπλέον, μειώθηκε  η σχέση συνεπένδυσης έτσι ώστε για κάθε 1 Ευρώ που θα συνεισφέρει ατόκως η ΕΤΕΑΝ στο Ταμείο, οι δανειοδότριες  τράπεζες θα συνεισφέρουν άλλο 1 Ευρώ (συντελεστής μόχλευσης 1:1).

Με αυτό το τρόπο, το νέο Ταμείο αναμένεται να διοχετεύσει συνολική ρευστότητα στην αγορά ύψους €450 εκατ., υπό τη μορφή δανείων κεφαλαίου κινήσεως 4ετούς διάρκειας (Ευρώ 225 εκατ. από το Ταμείο και Ευρώ 225 εκατ. από τις τράπεζες).

Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος  έτους και το επιτόκιο τους εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5 %.

2. Την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κινήσεως (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών για λήψη επιχορηγήσεων).

Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε Ευρώ 100 εκατ. Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε Ευρώ 350εκατ. περίπου. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς Ευρώ 50 εκατ. στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

3. Την συνέχιση της λειτουργίας  με νέους όρους των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ  για τη χρηματοδότηση  επενδύσεων συνολικού ύψους   Ευρώ  315 εκατ. (εκ των οποίων Ευρώ 130 εκατ από κοινοτικούς πόρους και Ευρώ 185 εκατ. από τις τράπεζες). Πρόκειται για τις πέντε συγκεκριμένες Δράσεις που είχαν προκηρυχθεί κατά τη σύσταση του Ταμείου και αφορούν στη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, και τον τουρισμό – πράσινη οικονομία. Σημειώνεται ότι και αυτά τα κεφάλαια μπορούν πλέον με βάση την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίου κινήσεως.

Από τα κεφάλαια του νέου Ταμείου μπορούν επίσης να επωφεληθούν και επενδυτές με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον  προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν3299/2004) για το μέρος του προϋπολογισμού που δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, λόγω της  δυνατότητας μεταβολής στην σχέση συνεπένδυσης των κεφαλαίων μεταξύ ΕΤΕΑΝ και Τραπεζών (1:1 από 1:2), το σταθερό επιτόκιο των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν υπερβαίνει το 4%, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων.

Η REDECON αξιοποιώντας τις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας με τις Τράπεζες καθώς και τη μεγάλη τεχνογνωσία της στην αξιολόγηση και χρηματοδότηση επενδύσεων και έργων, είναι σε θέση να σας υποστηρίξει στη διαδικασία διεκδίκησης χρηματοδότησης μέσω των παραπάνω Ταμείων.

Tagged with: , , , ,          
Κατηγορίες: Homepage Slider, Νέα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Χρηματοδοτήσεις